Шрифт за начинаещи читатели – FOX book

Редица изследвания показват, че шрифтът – неговия размер, форма, разстоянието между буквите и думите, разстоянието между редовете имат значение. В англоезичния свят има много изследвания, които показват връзката между шрифта и четенето, особено когато се отнася за начинаещи читатели.

В България нямаше изследвания върху шрифтовете и влиянието им върху четенето при децата. Разбира се, тук не можем да не отбележим чудесната инициатива за създаване на шрифт, посветен на хората с дислексия Adys, но въпреки това шрифтовете за начинаещи читатели си оставаха неизследвана територия. Основайки се на опита от други страни, един от най-опитните създатели на шрифтове на българска кирилица Кирил Златков създаде шрифт за начинаещи читатели.

Шрифтът е създаден за четене на кратки и дълги текстове от деца, които вече могат да четат. Формите на буквите имат висока степен на мигновена разпознаваемост. Дизайнът комбинира класически печатни и ръкописни форми, създава близост между буквите, които децата виждат на екраните и в учебниците, и буквите, които пишат в тетрадките си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *