Тестване на шрифт за начинаещи читатели Fox Book

За да сме сигурни, че шрифтът Fox Book, който създадохме, е подходящ за начинаещи читатели, проведохме серия от тествания на шрифта.

В пет групи деца на възраст от 6 до 12 години трябваше да прочетат текстове, написани с три различни шрифта. За да имаме обективна информация дали наистина шрифтът за начинаещи читатели FOX book помага на децата да четат по-лесно, засичахме времето, за което всяко дете прочиташе трите текста, които бяха с еднакво количество думи и букви и разпределението на буквите отговаряше на честотната употреба на буквите в българския език. Всяко едно от децата в последствие оценяваше шрифта по два показателя – колко му харесва шрифта и колко лесно се чете.

Резултатите от тестването показаха, че особено при деца със специални образователни потребности се наблюдава значително по-висока скорост на четене и по-лесно възприемане на букви, с които те срещаха затруднение при четенето на текстовете, написани на Times New Roman и на Comic Sans. Изборът на тези два шрифта беше продуктиван от факта, че в повечето учебни материали се използва шрифта Times New Roman, а често в книгите, предназначени за начинаещи читатели, се използва Comic Sans.

Шрифтът за начинаещи читатели Fox Book допълнително получи висока оценка от участниците в тестването по отношение на лекота на възприемането, скорост и визуални характеристики.

След провеждането на теста децата нарисуваха свои картини, вдъхновени от кирилските букви и с тях беше организирана изложба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *